Lync Mobile postaje Skype For Business Mobile. Šta je novo?

Da, to je sada novost 🙂 … Lync Mobile polako odlazi u istoriju i prepušta mjesto Skype For Business Mobile. Šta je ovdje bitno za korisnike? Prije svega, ukoliko ste do sada koristili Lync Mobile 2010/2013, a već imate instaliran Skype For Business klijent na računaru, nećete imati nekih problema oko korištenja. Od novosti na mobile klijenta imamo:

– Novi izgled interfejsa, koji se veoma malo razlikuje od Vašeg S4B klijenta na računaru

– Emotikone (kome se ovo nije svidilo, neka digne ruku 🙂 )

– Nove mogućnosti koje su dostupne s Skype For Business Server 2015

(ovdje prije svega mislim Windows Phone Conversation Sync, koji automatski sinhronizuje sve Vaše konverzacije na svim Vasim uređajima, tako da ih imate dostupne u svako vrijeme, na svakom uređaju)

– Encrypted data (zaštita lokalnih podataka na S4B mobile)

Novi izgled S4B mobile interface Vam je već poznat i izgleda ovako:

New Skype for Business for Windows phone look and feel--main window

Kao što možete da vidite radi o dosta sličnom interface koji imate na klijentu i s kojim ste već upoznati, tako da ne vidim da tu može biti nekih problema oko korištenja istog. Naravno, Quick Action ikone su i dalje dostupne.

Tap a contact's picture to IM, call, or view the contact card

Ekrena za konverzaciju je potpuno isti kao kod S4B klijenta, tako da ćete imati dosta dobru preglednost konverzacija.

New Skype for Business for Windows Phone look and feel--conversation window

A i ti divni emotikoni su dostupni za korištenje i nadam se da će i tu biti nekih pomaka i da ćemo imati neke nove emotikone uskoro.

Skype for Business has the same emoticons as the consumer version of Skype

Ono što je dosta bitno jeste da je Skype integracija uključena, pa tako možete jednostavno da komunicirate s Vašeg mobitela s svim kontaktima koje imate na regularnom Skype. Ovdje se opet postavlja pitanje da li je ovo uredu ili da li Vasa kompanija zeli da imate unutar poslovnih konverzacija i svoje privatne konverzacije? Ukoliko veoma dosta koristite Lync mobile klijent (ubuduće Skype For Business mobile) i imate veliku Conversation History listu, dodavanje Vaših privatnih konverzacija može otežati pregled i pretraživanje istih. Međutim, ovo svakako ostaje kao odluka na pojedincu, jer ćete i dalje da imate dva klijenta na svom mobitelu, tako da ćete moći da kontrolišete ove opcije.

Detalje oko instalacije Skype For Business for Windows Phone možete pronaći na linku:

https://support.office.com/en-gb/article/Download-install-and-sign-in-to-Skype-for-Business-for-Windows-Phone-81-52d8008e-ebf0-4b2a-afd9-f05614c8e9d7

Aplikacija će biti dostupna veoma brzo u Store (vjerovatno u narednih par dana).

Omar Kudović

MVP Skype For Business

Advertisements