Office365 E5 plan

Office365 E5 plan uskoro dolazi i na naše prostore. Od novosti koje na novi O365 plan donosi posebno bih izdvojio Cloud PBX, kao i mogućnost dodavanja PSTN funkcija. Kao što svi znamo sada za PSTN koristimo se nekim od telekom operatera i “žica” je neophodna da bi imali konekciju na javnu telefonsku mrežu. S riješenjima u oblaku “žica” više nije neophodna da bi imali telefoniju.

Za sada O365 E5 plan s punom funkcijom Cloud PBX i PSTN je dostupan samo u Sjevernoj Americi. Plan da je da se tokom ove godine napravi proširenje po EU, pa onda dalje prema ostatku svijeta (mi u BiH spadamo za sada u ovaj dio “ostatak svijeta” 🙂 ). Kompletan pregled opcija koje su dostupne u Office365 E5 planu možete vidjeti na linku:

https://products.office.com/en-us/business/office-365-enterprise-e5-business-software

PSTN servis je opcija (add-in) koji se nabavlja posebno i neovisno od O365 E5 plana.

PSTN Calling Overview.

Ovo znači da Vam Cloud PBX & PSTN omogućavaju da Vaši korisnici imaju primarni broj na Skype For Business i da se mogu povezati na javnu telefonsku mrežu. Shodno ovome postavlja se pitanje da li Vam je više potrebna “žica” da bi ste imali telefon? Odogovor je NE, ali izraz “žica” se sada mjenja u “link” i naravno da je neophodno da imate internet konekciju, kako bi ste mogli koristiti ove opcije.

Ovde je bitno napomenuti da je Cloud PBX & PSTN moze biti povezan kao hybrid ili kao full cloud rijesnje.

Moj novi post ovdje (nakon duže vremena) je najava teme o kojoj ću više pisati i pričati tokom ove godine. Uvjeren sam da su ovo opcije koje će napraviti velike promjene u svijetu komunikacija i koje će donjeti dosta poboljšanja i bržeg prenosa informacija. U sljedećim postovima bavim ću se konfiguracijom Cloud PBX & PSTN u Office365 E5 planu.

Omar Kudović

Advertisements